Dag van de Aarde: Update 1: Minimoestuin

3 weken later.. hoe staat het ondertussen met ons mini-moestuintje?

Alles binnen beschouwing genomen gaat het er eigenlijk wel goed mee! De eerste zaadjes zijn beginnen kiemen en kleine groene stengeltjes en blaadjes beginnen zich langzaamaan naar het licht toe te wenden. Zo komen we ook onmiddellijk tot het besef dat de valpartij bij het zaaien enkele effecten heeft teweeg gebracht:

IMG_20160411_093615

Wat doe jij daar?

- Waterkers doet het goed, overal. Ook tussen de potjes in, op plekken waar nauwelijks licht aan kan.

Tussen verschillende potjes op de bodem van onze miniserre zijn er waterkerszaadjes aan het kiemen. Mooi om te zien, dat wel. Handig? Dat niet.

- We hebben echt geen idee meer wat er in welk potje gezaaid werd. Uit verschillende potjes krijg je verschillende soorten groene blaadjes en met veel interesse houden we deze nu in het oog, in de hoop dat als ze wat groter worden we er een beter idee van krijgen welke plant er achter schuil gaat.

Plantjes hier, plantjes daar, plantjes overal.

Plantjes hier, plantjes daar, plantjes overal. (Of: Wat zou die zijn? Of die? En die dan?)

Dit laatste puntje zou ook wel eens problematisch kunnen worden als we de plantjes gaan moeten verpotten. Voorlopig nog niet aan de orde waardoor we nog wel even hebben om dit probleem te tackelen, maar desalniettemin moeten we hier toch al eens over beginnen nadenken.

Op dit moment is ons belangrijkste werkpunt om geregeld eens aan de aarde te voelen en als deze droog aanvoelt van water te voorzien. Doe dit echter niet als de zon op zijn hoogtepunt is, anders verbranden je plantjes!

Allemaal plantjes

Allemaal plantjes. (ook: Voldoende water geven is belangrijk.)

Aangezien onze miniserre op de vensterbank achter het raam staat moeten we op zeer zonnige dagen deze wel wat in het oog houden zodat ze geen risico lopen op uitdroging. Indien nodig is het dan aan te raden om ze wat verder van het raam weg te plaatsen.

Hoe het nu verder moet? Daarvan houden we u op de hoogte! En moest je bij het zien van de foto’s onmiddellijk een naam bij de kiem kunnen plaatsen, laat het ons dan gerust weten!

Kriebelt het ondertussen al? Het is nog niet te laat! Bestel vlug onze tuinspulletjes op www.komijntje.be !

KRUIWAGEN

Kinderkruiwagen €38,95

Tuingereedschap € 21,00

MINI BROEIKAST

Miniserre € 7,50

TUINHANDSCHOENEN

Kinderhandschoenen € 5,00

TUINGEREEDSCHAP

Tuingereedschap € 7,00

Deel dit bericht!
  Geplaatst in In de Tuin | Een reactie plaatsen

  In de tuin

  Omdat het lente is, omdat de zon dit weekend scheen en omdat het gewoon leuk is om in de tuin bezig te zijn besteden we vanaf vandaag in Komijntje’s Blog tijd aan “De Tuin”.

  Potten en planten!

  Eén van de leuke dingen aan jonge kinderen is hun interesse in alles om zich heen. Van vele zaken hebben ze al enige noties en anderzijds snappen ze er toch nog niet veel van. (ook al zullen ze dat dan ontkennen). Een leuk project om nu mee te starten is om je kinderen mee te laten helpen in de tuin. Je kan gemakkelijk een klein stukje tuin afzetten waar ze min of meer een carte blanche krijgen en ze hierin zelf wat groentjes en plantjes laten kweken. Dit kan evengoed door een vierkante meter moestuintje aan te leggen of indien je hier geen ruimte voor hebt is het net zo goed mogelijk om enkele kruiden te kweken op de vensterbank of in een klein bakje op het terras.

  Zaaipotjes

  Stap 1 :Zaaipotjes

  Door je kind reeds van jongs af aan te stimuleren om hier mee bezig te zijn zullen ze bovendien een groter begrip en respect krijgen voor hun omgeving en de natuur en wie weet misschien zelfs wat meer te durven proeven en eten aan tafel! Trots als een gieter (of met een gieter) kunnen ze hun plantjes en groentjes opvolgen en naast het rustgevende effect zullen ze er al hun zintuigen beter mee leren kennen. En dat beetje modder was anders ook wel op hun kleren gekomen hoor.

  Maar laten we vooral beginnen bij het begin. De zaadjes. Zonder zaadjes geen plantjes en zonder plantjes geen groenten.

  Bij Komijntje kan je een mini-serre kopen gevuld met handige kleine zaaipotjes. Om deze te testen gingen we dit weekend aan het werk. Men neme 4 jonge kinderen, een zak potgrond, verschillende zakjes met zaden en pitten en je zet ze aan het werk. Na de verplichte plaspauze en de zoektocht naar de jongste herbegin je van voor af aan.

  Stap 2 : Aarde toevoegen.

  Stap 2 : Aarde toevoegen.

  De potjes hebben we dus al, de zak potgrond knippen we voorzichtig open en met behulp van een klein schepje beginnen de kinderen de potjes te vullen met aarde. Komt er toch wat aarde bij in de miniserre is dat op zich geen probleem, aangezien de potjes zelf ook afbreekbaar zijn zullen ze op termijn toch zowiezo in de grotere pot terecht komen. Bovendien zullen we ze eventueel later moeten verplanten als ze opgeschoten zijn. (Behalve de waterkers. Daar gaan ze al vroeger mee aan de haal).

  De potjes vullen we voor iets meer dan de helft met aarde. Als alle potjes gevuld zijn maken we er een klein putje in om de zaadjes of pitten in te planten.

  Stap 3 : Alle potjes vullen met aarde

  Stap 3 : Alle potjes vullen met aarde

  Tip: Als je vele verschillende zaadjes gaat planten kan je ze vooraf op een briefje schrijven, plastificeren en uitknippen zodat je de naam onmiddellijk bij het juiste potje kan plaatsen. Een andere mogelijkheid die wij bij onze m² toepassen is op een papier een schema tekenen van het tuintje en in elk vakje de naam schrijven van het plantje dat er gezaaid is. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend maar helpt wel om tijdens het groeiproces een beter idee te behouden van wat wat is.

   

  Je kinderen en je tuin geven beide weer hoeveel onkruid je gesnoeid hebt tijdens het groeiproces.

  Stap 4 : Pitjes of zaden planten

  Stap 4 : Pitjes of zaden planten

   

  Nadat je de zaadjes of pitten geplant hebt laat je de kids er een laatste laagje aarde over leggen en dan is het eindelijk tijd om water toe te voegen. Op zich hoef je geen water in de potjes te gieten, je kan het er beter wat naast gieten. De potjes gaan het water toch opslorpen en zo krijgen de zaadjes wat ze nodig hebben.

  Tip: Blijf bij de potjes of zet ze op een veilige plek als je tussendoor even iets anders (BBQ?) wenst te doen. Kleuters en lagere schoolkinderen letten niet altijd even goed op en een bal kan overal vliegen. Als je nog een extra stukje tuin hebt waar je een verrassingshoekje wilt kan je overigens een hoop omvergevallen kruidenpotjes leeg halen en bovenstaand proces herhalen.

  Stap 5 : Water!
  Stap 5 : Water!

  Niet vergeten: bij tuinieren heb je veel water nodig, vooral in de vorm van transpiratie!

  De komende weken houden we onze potjes in het oog en blijven we regelmatig water toevoegen (voel regelmatig aan de aarde, als deze niet meer vochtig aanvoelt kan je wat water laten bijvoegen. Doe dit regelmatig en vergeet het niet want voor dat je het weet krijg je uitgedroogde plantjes. Ook radijsjes hebben voldoende water nodig om een mooie bolle vorm te krijgen.)

  In onze webshop helpen we je trouwens al een heel eind op weg met volgende leuke tuingereedschapjes op kindermaat:

  TUINGEREEDSCHAP EN TAS

  Tuingereedschap €18,95

  KRUIWAGEN

  Kinderkruiwagen €38,95

  Tuingereedschap € 21,00

  MINI BROEIKAST

  Miniserre € 7,50

  TUINHANDSCHOENEN

  Kinderhandschoenen € 5,00

  TUINGEREEDSCHAP

  Tuingereedschap € 7,00

  Deel dit bericht!
   Geplaatst in In de Tuin | Een reactie plaatsen

   Solden!

   Extra solden op onze gezelschapspellen!

   Extra solden op onze gezelschapspellen!

   Nog tot het einde van de maand kan u bij Komijntje genieten van kortingen op ons ruim gamma van houten speelgoed. Momenteel geven we bovendien 15% korting op al de producten in de categorie van gezelschapsspellen!

   Neem nu een kijkje!

   Deel dit bericht!
    Geplaatst in Productinfo | Een reactie plaatsen

    2016!

    Gelukkig 2016!

    Gelukkig 2016!

    Deel dit bericht!
     Geplaatst in Van alles wat | Een reactie plaatsen

     Petit Bazaar

     Op zaterdag 28 en zondag 29 maart is het zover, dan kan je Komijntje komen bezoeken op de hippe ‘Petit Bazaar’ beurs in het ICC in Gent!

     Wat is Petit Bazaar eigenlijk?
     Petit Bazaar is aan zijn 13de editie toe.
     Ontsnap even aan de dagelijkse realiteit en waan je weer even terug kind in het shopping walhalla, 60 unieke shops boordevol kleur, charme en een hoge feel good factor staan voor je klaar. Petit Bazaar is de perfecte combi van shoppen en ontspannen, bijkletsen met vriendinnen of elkaar toevallig tegenkomen. Van kinderkledij tot juweeltjes, speelgoed of een hip binnenhuisaccessoire, voor jezelf, je kinderen,… één van de hippe shops heeft het!

     Heb je het even gehad met shoppen? Geniet dan even van een lekker hapje en een drankje aan de bar.
     Het dak er af in het ICC-Gent op 28&29 maart 2015 opent Petit Bazaar terug zijn deuren!

     Petit Bazaar Site

     Facebook Evenement Pagina

     PB13 Flyer front def PB13 Flyer back def

     Waar: ICC Ghent
     Citadelpark 1
     9000 Gent

     Prijs: Volwassenen: 2 Euro
     Kinderen tot 17 jaar: gratis
     Parking: Gratis

     Kinderopvang voorzien voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

     Bancontact aanwezig.

     Deel dit bericht!
      Geplaatst in Tips voor Trips, Van alles wat | Een reactie plaatsen

      Over Treintjes & BigJigs

      Treintjes.

      Wistjedatje: De treinlijn tussen Mechelen (en iets later Antwerpen) en Brussel die in 1835 geopend werd, is de oudste treinlijn op het Europese vasteland. Het enige andere land waar er voordien reeds treinen en treinsporen lagen was Groot-Britannië. De jonge Belgische staat (pas enkele jaren losgekomen van Nederland) richtte hun pijlen op industrie en door de vroege uitbouw van een treinnetwerk (na 10 jaar reeds meer dan 500km’!) voerde België de industriële revolutie aan op het continent.
      De lijn viert dit jaar zijn 180e verjaardag en is nog steeds in gebruik voor de hoge snelheidstrein tussen Parijs en Amsterdam!

      Lokomotief: Le Belge uit 1835. De eerste trein in België (en Europees vasteland)

      Lokomotief: Le Belge uit 1835. De eerste trein in België (en Europees vasteland)

      Als gevolg van het enorme succes van treintransport in Europa begonnen ook de eerste speelgoedtreintjes en speelgoedsporen de kinderwereld te veroveren en zo kan je reeds de eerste (zelfs mechanische) treintjes terugvinden in de 19e eeuw. Tegenwoordig heeft bijna elke kinderkamer wel een treintje in 1 of andere vorm en blijven ze steeds een van de meest geliefde speelgoedjes bij jong én oud.

       

      Omdat we bij Komijntje niet snel tevreden zijn gingen we op zoek naar een leuke maar betaalbare leverancier van houten treintjes en treinsporen. En zo zijn we bij BigJigs Toys terecht gekomen.

      BigJigs Toys Ltd. est 1985

      BigJigs Toys Ltd. est 1985

      BigJigs Toys.

      BigJigs Toys is een Britse speelgoedproducent (toepasselijk aangezien treinen daar ook hun origine vinden) opgericht in juni 1985. Opgericht door 2 ex-leerkrachten die de eerste producten, vooral legpuzzels, met de hand in hun tuinhuis maakten en deze aan de plaatselijke markt verkochten. Met de jaren groeide BigJigs Toys als kool en dat heeft veel te maken met de populaire BigJigs Rails collectie.

      goederentrein autotrein trein-auto-kraansignaalhuisje

       

       

      De BigJigsRail collectie is een uitgebreide houten trein collectie. Natuurlijk heb je volledige sets met daarin een simpel tot uitgebreid spoorlijn en bijhorende accessoires als boompjes, huisjes en treintje, maar wat zeker even leuk is zijn de verschillende uitbreidingssets. Zo heb je de sets met extra sporen, hetzij vooral bochten en rechte stukken (kort, lang, heel kort,..) als splitsingen (om leuke vertakkingen te maken aan je spoor). Bij de volledige parcours heb je vaak leuke extra’s, bvb de ‘reis rond de wereld’-set waarbij je langs allerlei bekende monumenten kan rijden!

      Reis Rond De Wereld

      Reis Rond De Wereld

      Daarnaast heb je ook de gebouwen: wat dacht je bijvoorbeeld van een kraan naast je spoor die als tussenstuk tussen spoor en weg de ladingen kan overladen? Of een seinhuisje om het verkeer op je spoor in goede banen te leiden?
      En dan heb je nog de gewone wegen. Bouw een straat naast je spoorweg, verbind ze met een spoorovergang met je sporen en je hebt direct een heel dorp! BigJigs heeft ook autosetjes, verkeerslichtjes en verkeersborden in hun gamma.

      voertuigenset treinsporen-basis verkeerstekens en lichten

      Tot slot heb je een grote keuze aan treintjes om op je sporen te plaatsen. De complete treinsets komen natuurlijk met een treintje meegeleverd maar je kan deze ook steeds appart bestellen. Dieren- of autotransport, sneltrein, vracht of toch gewoon een passagierstrein, het kan allemaal. De wagonnetjes kunnen met behulp van de magneetjes aan elkaar en aan de lokomotief gekoppeld worden.
      Heb je al houten treinsporen thuis? Geen probleem, deze sets van BigJigs zijn compatibel met de meeste andere houten treinspoormerken!

      Bus SorteerderPiratenschipWerkkofferOntbijtsetGereedschapsriembj868 BJ869 BJ870

      BigJigs Toys is echter meer dan enkel treintjes. Zo hebben ze een heel buitenspeelgoed gamma en verbeeldingsspeelgoed. Denk daarbij maar aan gereedschapssetjes en -koffers, houten taartjes of ontbijtsetpuzzel, loopklossen (zoals hele korte stelten maar in de vorm van een dierenpoot!) enzovoort. Op termijn zal ons gamma aan BigJigs toys zeker verder uitbreiden maar met al deze spulletjes hebben we reeds een mooie start genomen!

      Tsjoeke tsjoeke tuut tuut weg zijn wij!

      Link naar de BigJigs Producten.

      Deel dit bericht!
       Geplaatst in Fabrikanten, Productinfo | Een reactie plaatsen

       Nieuwe Producent: FischerTiP

       Samen met de Pop Up shop in Aalst kwamen er enkele nieuwe producenten bij Komijntje. De Pop Up Shop is ondertussen al gesloten maar de producenten die blijven we behouden. De eerste die we voorstellen is FischerTiP.

       FischerTiPs zijn kleine korte mousse ‘tips’ die naar hartelust bewerkt kunnen worden. Ze kunnen in stukjes gesneden worden, afgebroken, geraspt, enzovoort. Door ze een beetje nat te maken op een vochtig doekje kan je er verschillende aan elkaar bevestigen om zo unieke knutselwerkjes te maken.

       vel1 vel2 vel3 vel4

       Het gereedschap dat je kan gebruiken om de TiP’s te bewerken is bovendien gemaakt van een duurzame biokunststof met een groot aandeel hout. Het gereedschap wordt in een spuitgietproces geproduceerd.

       mes steen vorm

       Met het meegeleverde mesje kan je op allerhande manieren de FischerTiPs te lijf gaan. Snij er plakjes af, snij ze diagonaal door, halveer ze en gebruik ze om de leukste knutselwerkjes mee te maken!

        

       snij

       Bij sommige van de bouwpakketten heb je een steenvormer. Hiermee kan je ‘bakstenen’ maken waarmee je dan weer een muurtje, huisjes, kastelen of wat je verbeelding je ingeeft kan maken.

        

       steen1 steen2 steen3 steen4

       Maar je kan de FischerTiP’s niet enkel aan elkaar vastplakken! Je kan ze als lijm gebruiken om stukken papier of karton vast te maken aan elkaar, of je kan ze zelfs heel nat maken en ze gebruiken om mee te waterverven!

       lijm verf2

       De voordelen van aardappelzetmeel:

       • Plakt zonder lijm – daarom veilig en onschadelijk
       • Uitstekende lijmeigenschappen
       • Helder, krachtig oplichtende kleuren
       • Grondstoffen groeien steeds weer aan, daarom zijn ze milieuvriendelijk en duurzaam
       • 100% biologisch afbreekbaar
       • Gereedschap van biokunststof
       • Geurneutraal
       • Kwaliteitsproduct “Made in Germany”

       En de voordelen van FischerTiPs:

       • TiP motiveert kinderen en stimuleert hen tot samenwerken
       • TiP stimuleert de fijne motoriek van kinderen
       • Door het knutselen met TiP wordt het driedimensionale inzicht gestimuleerd
       • TiP laat de creativiteit de vrije loop en bevordert de concentratie
       • TiP bevordert de ontwikkeling van de kinderen door gevoelig beleven, zelfstandig experimenteren, creatief vormgeven En spannend ontdekken
       • De TiPs hebben een groot uitnodigend karakter en stimuleren vrijwel elk kind om te gaan knutselen
       • Er is geen lijm nodig
       • TiP biedt verschillende gebruiksmogelijkheden
       • De TiPs hechten ook op karton en papier

       Enkele voorbeelden:

       46227_Princess Box_armband_rgb 46227_Princess Box_kette_rgb Fingerpuppe_Krokodil_3_neu Fingerpuppe_Zauberer Eis Sonne

        

       Momenteel hebben we bij Komijntje verschillende versies in voorraad, met bovendien ook een FischerTiP boek waarin tal van voorbeelden staan uitgewerkt met handige schema’s en foto’s.

       fischertipbackpack fischer-tip-box-l 503246_Het_grote_boek M_Box_3D_final

       Bekijk en bestel deze nu hier bij Komijntje!

       Deel dit bericht!
        Geplaatst in Fabrikanten, Productinfo | Een reactie plaatsen

        Gelukkig 2015!

        Gelukkig 2015!

        We zijn ondertussen alweer goed en wel 2015 binnengetreden. Vanwege ons allemaal hier bij Komijntje wensen wij jullie allen een prachtig 2015 toe!

        2014 is voor Komijntje een heel leuk jaar geweest. Behalve verschillende beursen te bezoeken hadden wij ook het genoegen om van November 2014 tot half Januari 2015 een Pop-Up winkel te kunnen openen in Aalst (Korte Zoutstraat).

        IMG_0236 IMG_0231 IMG_0229 IMG_0194 IMG_0224 IMG_0220 IMG_0211 IMG_0206 IMG_0204 IMG_0198

        Een bijzonder leuke en leerzame ervaring waarbij we vele leuke mensen hebben leren kennen en konden ervaren hoe het was om een eigen fysieke winkel te runnen. Langs deze weg wensen we dan ook nogmaals iedereen te bedanken die is langsgekomen of iets heeft gekocht. Bedankt!

        De Pop Up winkel die is ondertussen reeds gesloten maar de webshop die blijft natuurlijk rustig verder draaien. Stilletjes aan vullen wij onze voorraden aan en dankzij de pop up shop hebben wij nu groter gamma aan producten dan voor we aan de shop begonnen. Zodoende hebben wij nu ook verschillende nieuwe producenten in ons portfolio die wij in volgende blogposts ook zullen beschrijven.

        Behalve onze voorraden en ons gamma bij- en aan te vullen hebben we nog verschillende andere projecten op touw staan dit jaar. Een tip van de sluier? We zullen in elk geval weer enkele beurzen aandoen. De eerstvolgende zal Petit Bazaar zijn in Gent, een zeer bekende beurs waar we op 28 en 29 Maart zullen aanwezig zijn met een vernieuwde stand.

        Tot slot nogmaals onze beste wensen voor 2015 en hopelijk komen we elkaar ergens tegen, hetzij op de site of op 1 of andere beurs?

        Jan De Brabanter & Zoë Toffoletto!

        allemaal2015

        Deel dit bericht!
         Geplaatst in Van alles wat | Een reactie plaatsen

         Komijntje Popt Up

         Een Pop Up Shop dus.

         Gaan we ervoor? Zullen we het doen? En wat met de kinderen? Allemaal vragen die door ons heen gingen toen we een nieuwsitem zagen over de leegstand in de Korte Zoutstraat in Aalst. In Aalst zijn er zoals in vele steden enkele winkelstraten. Maar in 1 deel van een winkelstraat, meer bepaald de Korte Zoutstraat, heb je de laatste tijd veel leegstaande panden. Om dit gedeelte terug op te waarderen kwam de stad Aalst met het idee om er een pop up straat van te maken. En zo werd “KZ Popt Up” geboren. Een externe firma werd aangesproken om de pandeigenaren te contacteren en te overhalen om gedurende een korte periode aan voordelige prijzen te verhuren. Handelaars en beginnende handelaars werden dan weer gezocht om gedurende enkele maanden de stap naar een echte winkel te zetten.

         Opbouw Komijntje

         Opbouw Komijntje

         En dat hadden wij gezien, en daar stelden wij ons die vele vragen rond. Maar nu, amper anderhalve week nadat we de sleutels in handen kregen en na een hectische periode van organizeren, onzekerheid, plannen, nog meer organizeren, panikeren, onvoorziene bijkomende omstandigheden afgeroomd met bijzonder weinig slaap is het dan u zo ver.
         receptieVandaag vrijdag 14 november en morgen zaterdag 15 november openen wij offciëel de deuren van onze eigen Komijntje Speelgoedwinkel pop up store!
         Iedereen is vandaag en morgen dan ook hartelijk welkom om onze productjes te bekijken en een glaasje te drinken. Voor de kindjes voorzien we tevens een klein cadeautje (zolang de voorraad strekt)!

         Een Pop Up winkel dus, in de Korte Zoutstraat nr 38 (voorheen Lederlux, in de buurt van café soleil) en dit van vandaag tot 17 januari. Ben je de komende maanden eens in de buurt van Aalst spring dan zeker eens binnen, we zien je graag komen!

         Over het vele werk en de onvoorziene omstandigheden gaan we het niet te uitgebreid hebben maar om een idee te krijgen van het eindresultaat kan je hieronder reeds enkele foto’s bekijken, of je kan natuurlijk zelf een kijkje komen nemen. Voorlopig staat ons winkeltje vol met het speelgoed dat je ook op onze site kan terugvinden, houten speelgoed, bilibo’s, gezelschapsspellen, Hape, handpoppen, verbeeldingsspeelgoed, knikkerbanen en nog veel meer en natuurlijk komt er de komende weken nog meer nieuw speelgoed toe. Zoals steeds kijken we naar spelplezier, creativiteit, verbeelding en duurzaamheid bij de aankoop van onze mooie produktjes en dat resulteerd in een mooi en kleurrijk geheel.

         De komende maanden kan je dan ook, als je dat wil, bestellen via onze website en ter plaatse komen afhalen.

         Onze details nog eens op een rijtje:

         Komijntje Speelgoed Pop Up Shop
         Korte Zoutstraat 38
         9300 Aalst
         Openingsuren:
         Dinsdag tem Zaterdag
         10u tot 13u en 13u30 tot 18u

         www.komijntje.be

         Schappen Schoonmaken; verfraaien, etcetera

         Schappen Schoonmaken; verfraaien, etcetera

         Oude belettering verwijderen

         Oude belettering verwijderen

         Middeneiland en toog opbouwen

         Middeneiland en toog opbouwen

         Kuisen, schoonmaken en nog eens kuisen...

         Kuisen, schoonmaken en nog eens kuisen…

         Banner boven vitrine plaatsen

         Banner boven vitrine plaatsen

          

         Vitrine

         Vitrine

         Vitrine en banner

         Vitrine en banner

         Middeneiland

         Middeneiland

         Binnenzicht

         Binnenzicht

         Deel dit bericht!
          Geplaatst in Van alles wat | Een reactie plaatsen

          Tip voor Trips: Kasteel van Gaasbeek

          Herfst! Komijntje trekt zijn stapschoenen aan en we vertrekken naar Gaasbeek, deelgemeente van Lennik, om aan het prachtige domein van het Kasteel van Gaasbeek te gaan wandelen. Gelegen aan de rand van Brussel en in het prachtige pajottenland is dit terrein gemakkelijk bereikbaar en bovendien is het domein gratis toegankelijk. Om het kasteel binnen te bezichtigen moet je wel betalen. Hier worden evenwel vaak tentoonstellingen gehouden wat het de moeite van het inkomstgeld waard maakt.

          Maar wij gingen deze keer dus enkel de omgeving van het kasteel verkennen, daar is het immers het perfecte seizoen voor. Als je bij het park toekomt kan je je auto gratis parkeren naast de ingang van het park. Er zijn ook enkele zij-ingangen naar het domein indien je met de fiets zou komen. Doorheen het 49 hectare grote bos heb je vele verharde paden met klinkende namen als “Markiezindreef”, “lamoraal van Egmontdreef” of “Woeringendreef”.

          Domein van het Kasteel van Gaasbeek

          Domein van het Kasteel van Gaasbeek

          Het kasteel zelf werd gebouwd rond het jaar 1240. De hertog van Brabant creëerde toen het “Land van Gaasbeek” om zijn hertogdom Brabant te verdedigen tegen de vlakbij gelegen graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Bouwheer van de eerste versterkte burcht was Godfried van Leuven. Via vele omzwervingen (leuk weetje, ‘t Serclaes, heer van Kruikenburg /Ternat, werd door de baljuw van Gaasbeek vermoord in 1388, om zijn dood te wreken belegerden en verwoesten de Brusselaars het kasteel van Gaasbeek. Tijden dat beleg aten de Brusselaars zo veel kippen dat ze de naam “kiekenfretters” kregen.) kwam het domein in handen van Markiezin Marie Arconatie Visconti die het in 1921 aan de Belgische staat schonk.

          Tot zover de geschiedenisles, wij gingen voor de boswandeling. Een bos als dit spreekt steeds tot de verbeelding, niet in het minst tot die van onze kids. In het bos heb je vele soorten bomen maar voor ons zijn de leukste deze met nootjes aan. Hier en daar staat er een tamme kastanjelaar wat het extra leuk en lekker maakt. Daarnaast lieten ze hun verbeelding de vrije loop, gevoed door enkele leuke bosverhaaltjes van mama.

          “Heel lang geleden in een bos zoals de deze vond een molenaarszoon, die zelf nog een jongen was, aan de ingang van een heuvel twee kleine groene kindjes, een jongen en een meisje.  Twee schattige elfenkindjes.  De kindjes spraken onze taal niet en ze aten alleen maar groene bonen.  Toch probeerde de zoon de kindjes te voeden met zijn eigen eten en sprak en zong hij met zachte en vriendelijke woorden en tonen tot de kindjes. Het jongetje weigerde en wilde niet horen wat de molenaarszoon allemaal te vertellen had.  En op een dag was het jongetje dan ook verdwenen en hebben ze het nooit meer teruggezien.  Het meisje echter was gecaptiveerd door de molenaarszoon.  Vooral als hij op zijn toverfluit speelde kon ze er geen genoeg van krijgen.  Ze at het eten, groeide en kreeg een mensenkleur.  Na een tijdje begon ze te spreken.  Ze vertelde dat ze vroeger samen met een haar broertje in een groen schemerland diep onder de heuvel woonde. Op een dag had ze de mooie toverfluit gehoord van de molenaarszoon en waren ze helemaal naar boven gekomen.  Elke dag werd het meisje mooier en mooier, ze vergat stilletjes aan haar elfenbestaan. De molenaarszoon en het elfenmeisje werden smoorverliefd op elkaar. Ze trouwden en leefden nog lang en gelukkig”. 

          Een geheime doorgang?

          Een geheime doorgang?

          Na zo’n verhaal werden er overal gaten met een geheime doorgang gezien en ook in holle bomen en tussen de wortels werd met vernieuwde interesse rondgekeken.

          Als afsluiting van de wandeling kan je op het domein of net daarbuiten een hapje eten of gezellig napraten bij een kasteelbiertje.
          Behalve het kasteel (binnen tegen betaling) en het park/bos (gratis) heb je ook nog een grote museumtuin met traditionele maar ook uiterst zeldzame fruit-en groentensoorten gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen. Deze is echter enkel toegankelijk onder leiding van een (gratis) gids en tegen reservatie.

          Het park is van 1 april tot 31 oktober dagelijks open van 8u tot 20u, van 1 november tot 31 maart dagelijks van 8u tot 17u.
          Kasteelstraat, 40 – 1750 Gaasbeek
          www.kasteelvangaasbeek.be

          Deel dit bericht!
           Geplaatst in Tips voor Trips | Een reactie plaatsen